Stal narzędziowa do pracy na gorąco 1.2999, X45MoCrV5-3-1

Norma Gatunek Stali
Skład Chemiczny %
C: Mn: Si: Cr: Mo: V:
DIN X45CrMoV5-3-1 - 1.2999
0.45 0.30 0.30 3.00 5.00 1.00

 

X45MoCrV5-3-1, 1.2999 - specyfikacja i zastosowanie

Stal narzędziowa do pracy na gorąco o najwyższej odporności na obciążenia, uderzenia i wstrząsy, dużej wytrzymałości na skoki temperatur i odpuszczanie. Cechuje ją również wysoka przewodność cieplna, odporność na krytyczne temperatury i zmęczenie. Materiał 1.2999 jest odpowiednim wyborem w przypadku produkcji szczególnie obciążonych matryc, narzędzi do kucia, form do odlewów dla wymagających metali i innych zastosowań, gdzie wymagana jest najwyższa czystość materiału.


Własności mechaniczne 1.2999

  • Twardość w stanie wyżarzonym <230HB
  • Twardość po hartowaniu: 56-57HRC
  • Przewodność cieplna: 31,4 W*m-1*K-1
  • Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu w temperaturze:
    • 300C = 54HRC
    • 400C = 55HRC
    • 500C = 56HRC
    • 550C = 57HRC
    • 600C = 53HRC

Obróbka cieplna X45CrMoV5-3-1 - procesy i temperatury:

  • Wyżarzanie zmiękczające w temperaturze 750-800C
  • Hartowanie w temperaturach 1070-1100 z chłodzeniem w oleju
  • Odpuszczanie w temperaturze 500-550C

W wyżej wymienionym gatunku dostarczamy:


Wykorzystujemy pliki cookies
W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies. Szczegółową konfigurację możesz określić klikając poniżej przycisk "Ustawienia".
Ustawienia plików cookies
Wykorzystujemy pliki cookies

W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookies prosimy o kontakt.