60S2, 60S2A, 65Si7, 1.5028, 60Si7, 1.5027 - stal sprężynowa według PN H-84032, GOST 14959-79

Norma Gatunek Stali
Skład Chemiczny %
C: Si: Mn: P: S: Cr: Ni: Cu
PN 60S2
0,57-0,65 1,5-1,8 0,6-0,9 <0,04 <0,04 <0,03 <0,04 <0,25
PN 60S2A
0,57-0,63 1,6-2,0 0,6-0,9 <0,03 <0,03 <0,03 <0,40 <0,25
DIN 65Si7 / 1.5028
0,6-0,7 1,5-1,8 0,7-1,0 <0,035 <0,035 - - -
EN 60Si7 / 1.5027
0,57-0,64 1,5-2,0 0,6-0,9 <0,04 <0,04 - - -
NF 61SC7
0,57-0,64 1,6-2,0 0,6-0,9 <0,035 <0,035 - - -
UNI 60Si7
0,57-0,64 1,5-2,0 0,6-0,9 <0,035 <0,035 - - -
ASTM AISI 9260 - UNS G92600
0,55-0,65 1,7-2,2 0,65-1,10 <0,035 <0,040 - - -
GOST 60S2A - 60С2А
0,57-0,65 1,5-2,0 0,6-0,9 <0,035 <0,035 <0,03 <0,25 <0,2
JIS SUP6
0,56-0,64 1,5-1,8 0,7-1,0 <0,03 <0,03 - - <0,3
GB/T 60Si2Mn
0,56-0,64 1,5-2,0 0,7-1,0 <0,035 <0,035 <0,35 <0,35 <0,25
GB/T 60Si2MnA
0,56-0,64 1,6-2,0 0,6-0,9 <0,03 <0,03 <0,35 <0,35 <0,25

60S2, 60S2A, 65Si7, 1.5028, 60Si7, 1.5027 – opis

 

Stal sprężynowa do hartowania w oleju o niewielkiej hartowności, wrażliwa na odwęglenie, niewrażliwa na kruchość odpuszczania.

Stal stosuje się na części sprężynujące, przykładowo na resory i sprężyny do tramwajów, kolejek wąskotorowych oraz pojazdów mechanicznych i transportowych przy średnich obciążeniach, sprężyny płaskie, spiralne, resory samochodowe grubości powyżej 8mm, sprężyny talerzowe, wałki skrętne. Zaleca się, by grubość prętów nie przekraczała 20mm.

Stal 60S2A charakteryzuje się podwyższonymi własnościami wytrzymałościowymi w stosunku do 60S2.


Własności fizyczne i mechaniczne 60S2

Własności fizyczne w temperaturze pokojowej:

  • Gęstość: 7,68 g/cm3
  • Ciepło właściwe: 0,46 kJ/(kg*K)
  • Współczynnik rozszerzalności liniowej: 11,0 K-1
  • Współczynnik przewodzenia ciepła: 18,84 W/(m*K)
  • Oporność elektryczna: 0,360 Ω*cm
  • Moduł sprężystości wzdłużnej E: 21,0 kG/mm2
  • Moduł sprężystości poprzecznej G: 8,0 kG/mm2

Własności mechaniczne wyrobów ze stali 60S2:

  • Pręty:
    • Twardość w stanie wyżarzonym: 269 HB
    • Twardość w stanie surowym: 302 HB
    • Przewężenie procentowe Z: > 25 %
    • Wydłużenie A: > 6 %
    • Wytrzymałość na rozciąganie Rm: > 1270 MPa
    • Granica plastyczności Re: > 1175 MPa
  • Sprężyny śrubowe cylindryczne:
    • Ogólnie:
      • Twardość: 41,5-48,5 HRC
      • Twardość: 375-444 HB
    • Amortyzatory:
      • Twardość: 41,5-50,5 HRC
  • Sprężyny śrubowe:
    • Ogólnie:
      • Twardość: 40,0-46,5 HRC
      • Twardość: 375-444 HB
    • W stanie utwardzonym:
      • Twardość: 42-49 HRC

Własności mechaniczne wyrobów ze stali 60S2A:

  • Pręty:
    • Średnica stożka odcisku: > 3,7 mm
    • Twardość: 269 HB
    • Przewężenie procentowe Z: > 20 %
    • Wydłużenie A: > 6 %
    • Wytrzymałość na rozciąganie Rm: > 1570 MPa
    • Granica plastyczności Re: > 1375 MPa
  • Sprężyny śrubowe cylindryczne:
    • Ogólnie:
      • Twardość: 41,5-48,5 HRC
      • Twardość: 375-444 HB
    • Amortyzatory:
      • Twardość: 41,5-50,5 HRC
  • Sprężyny śrubowe:
    • Ogólnie:
      • Twardość: 40,0-46,5 HRC
      • Twardość: 375-444 HB
    • W stanie utwardzonym:
      • Twardość: 42-49 HRC
  • Zacisk pręta sprężynowego do montażu szyn:
    • Twardość: 42,0-50,5 HRC
  • Taśma sprężynowa:
    • W stanie walcowanym - Grubość: 0,1-4,0 mm - Wytrzymałość na rozciąganie Rm: 780-1180 MPa
    • W stanie wyżarzonym - Grubość: 0,1-4,0 mm
      • Wydłużenie A: > 8 %
      • Wytrzymałość na rozciąganie Rm: < 880 MPa

Obróbka cieplna i plastyczna

Obróbka plastyczna i dla stali 60S2:

  • Kucie: 1180-800 °C
  • Walcowanie: 1180-850 °C
  • Hartowanie: 860-880 °C / o,w
  • Odpuszczanie: 440-480 °C
  • Wyżarzanie normalizujące: 840-860 °C
  • Wyżarzanie zmiękczające: 640-680 °C

Zalecane metody chłodzenia przy przeróbce plastycznej:

Walcowanie na gorąco, w sytuacji, gdy wsad stanowi surowy wlewek, zimny lub gorący, o grubości wyrobu walcowanego:

  • do 50mm - chłodzenie na wolnym powietrzu.
  • 51-150mm - chłodzenie wolne w stosie lub w dole odkrytym, lub też w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w termostacie do temperatury ok 100°C.
  • 151-200mm - chłodzenie w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w termostacie do temperatury ok 100°C.
  • powyżej 200mm - wyżarzanie przeciwpłatkowe

Walcowanie na gorąco, w sytuacji, gdy wsad stanowi zimny półwyrób, kęs lub kęsisko, walcowany lub kuty, o grubości wyrobu walcowanego:

  • do 100mm - chłodzenie na wolnym powietrzu.
  • 101-150mm - chłodzenie wolne w stosie lub w dole odkrytym, lub też w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w termostacie do temperatury ok 100°C.
  • 151-200mm - chłodzenie w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w termostacie do temperatury ok 100°C.

Kucie na gorąco, w sytuacji, gdy wsad stanowi surowy wlewek, zimny lub gorący, o grubości wyrobu kutego:

  • do 50mm - chłodzenie na wolnym powietrzu.
  • 51-200mm - chłodzenie w materiale izolacyjnym lub też w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w obu przypadkach do temperatury ok 100°C.
  • powyżej 200mm - wyżarzanie przeciwpłatkowe

Kucie na gorąco, w sytuacji, gdy wsad stanowi walcowany zimny kęs lub kęsisko, o grubości wyrobu kutego:

  • do 100mm - chłodzenie na wolnym powietrzu.
  • 101-300mm - chłodzenie w materiale izolacyjnym lub też w dole nie ogrzewanym i nakrytym, w obu przypadkach do temperatury ok 100°C.
  • powyżej 300mm - chłodzenie z piecem lub w dole ogrzewanym i nakrywanym do temperatury ok 100°C.

 


Dla wyżej wymienionych gatunków dostarczamy:


Zamienniki, odpowiedniki i inne oznaczenia gatunku:

60S2, 60S2-Sh, 60S2-VD, 60S2G, 60Si2Mn, 60Si2MnA, 60Si7, 61SC7, 65S7, 71S7, 65Si7, 71Si7, 60Si7, SUP6, SUP7, 60S2A, SPS3, SPS4, 9260, H92600, C2332, 60S2A, 60С2А


Wykorzystujemy pliki cookies
W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies. Szczegółową konfigurację możesz określić klikając poniżej przycisk "Ustawienia".
Ustawienia plików cookies
Wykorzystujemy pliki cookies

W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookies prosimy o kontakt.